1 %

1

JELES NAPOK ÁPRILIS

ÁPRILIS

1.- Hugó napja

A naptárreformok előtt évkezdő napnak tartották. Vidáman, mókázással, bolondozással ünnepelték a természet megújulását, újjáéledését. Mióta a naptárreformmal január 1. Lett az évkezdés ideje, április elvesztette évkezdés funkcióját, csak „komolytalan újév", bolond nap lett.

6.- Vilmos napja

Termésjósló nap révén figyeljék az időjárást. Ha esik az eső, szűk lesz az esztendő – vélik Szerémségben az öregek.

12.- Száznap ~ Gyula napja

Az év századik napja. Mivel féregűző nap, Bácskában, Baranyában a tisztaság, a takarítás napja. Kitakarítják a lakást, kiűzik a férgeket a lakásból, istállóból. Az emberek, a lovak megfürdenek, a teheneket leöntik, lemossák.

14.- Tibor napja

Ha ilyenkor már szép zöld a vetés, a rét is kizöldült, akkor jó szénatermésre számíthatsz – vélik a Muravidéken. Azt is megfigyelték, hogy ezen a napon szokott megszólalni a kakukk meg a pacsirta.

24.- Szent György napja

Ez a nap a marha első kihajtásának, kiverésének, a legeltetés elkezdésének napja, a pásztor, a kanász, a juhász munkába állásának napja. Harasztin pl. A pusztai kocsisok ezen a napon kötöttek szerződést a gazdákkal. Ilyenkor álltak össze a halászbokrok is Kopácson.

28.- Vitális napja

Egyszerű rámutató negyvenes nap. A bánátiak azt figyelték meg, hogy 40 napig e nap időjárásához hasonló várható.

Dologtiltó nap is a férfiak számára. Semmit sem szabad vetni ezen a napon.

30.- Széna Kata napja

Katalin széna jelzője a siennai név magyar népetimológiás változata, tehát Siennai Katalin napja. Időjósló és termésjósló nap is.

Térkép_Bicske Városi óvoda Kakas Tagóvoda

 

Oldalainkat 96 vendég és 0 tag böngészi