Főlap

Miről szól ez az ünnep: Márc.15

Miről szól ez az ünnep – gyerekszemmel?

Közeleg az egyik legfontosabb nemzeti ünnepünk, az 1948-49 évi forradalom és szabadságharc emléknapja. Számos lehetőséget tartogat a város egy ilyen munkaszüneti napon, de vannak klassz otthoni elfoglaltságok is, amit a gyerekekkel csinálhatunk. Szülőként felmerülhet a kérdés, mennyire kell belemélyedni a kisgyerekekkel a megemlékezésbe, valamint hogyan, milyen játékokkal fordítsuk le az ő nyelvükre mindazt, amiről a március 15-e szól.

Miről szól ez az ünnep – gyerekszemmel?

Az óvodás gyermekeknek nem kell elmesélni a ’48-as forradalom és szabadságharc teljes történetét, viszont fontos, hogy ne feledkezzünk meg ennek a napnak a jelentőségéről, had érezzék már a kisebbek is, hogy nem egy átlagos hétköznapról van szó. Szülőként nyugodtan lehet mesélni a gyermekeknek a hazafikról, akik a hazáért harcoltak, el lehet mondani a szabadságharc történetet játékos formában, hogy a gyerekek megértsék, miért nemzeti ünnep március 15-e.

Amennyiben szeretnénk az ünnep, a megemlékezés folyamatát erősíteni gyermekünkben, tegyünk ezt játékos módon!

Március 15. játékosan

Nagyon sokféle ünnepre hangolódó játék létezik, ami nagyszerű elfoglaltság március 15. napján, vagy már azt megelőzően is. Ha az idő nem túl derűs, és a család úgy dönt, otthon tölti ezt a napot, számos lehetőség közül választhatnak, amik a gyermekeket – és talán még a szülőket is – hosszú időre lekötik.

Kislányokkal készíthettek pártát…

A sablont a Pinterest-en megtalálhatjátok, csupán meg kell rajzolni, majd kivágni, és gyerekek már dekorálhatják is bármilyen kreatív technikával (filc, zsírkréta, ceruza, stb.). Széleit kilyukasztva, bármilyen madzagot belefűzve már fel is vehetik a hajadon leányzók az elkészült pártájukat.

Kisfiúkkal pedig kardot kreálhattok…

Had érezzék magukat kis szabadságharcosnak a gyerekek, hiszen a szerepjátékok nagyban fejlesztik a kreativitásukat! Készítsünk kardot velük kukoricaszárból (a keresztben lévő markolatot odakötözhetjük madzaggal vagy raffiával a kard hosszú oldalához) vagy vastagabb kartonlapból (akár ragasztási technikával, egyénileg dekorálva), valamint az övükre erősítsünk kardhüvelyként valamilyen tartót, hogy bármikor elő tudják rántani a harci eszközt.

Magyar kokárda

Kokárda készítés saját kezűleg

Nincs is annál jobb játék, mint elkészíteni mindenkinek saját kezűleg a kokárdáját. Mutassátok meg a gyermekeknek, hogyan kell kinéznie, és hogyan követik egymást a színek. Majd adjatok nekik mindenféle eszközöket és alapanyagokat (kreppapír, karton, színes papír, olló, ceruzák, filcek, színes szalvéta, stb.) és hagyjátok, hogy elkészítsék saját kokárdájukat! Nagyobb gyerekek megpróbálhatják a hagyományos kokárda készítését is, melyhez nemzeti színű szalag, tű és cérna szükséges.

Verstanulás, versmondás

A gyerekek az óvodában vagy az iskolában biztosan tanulnak az ünnepi készülődés közepette verseket és mondókákat, amiket akár otthon, együtt is szavalhatunk. Taníthatunk nekik új verseket (például egy hosszú séta alatt), de akár mi is megtanulhatjuk tőlük azt, amit az oviban/suliban tanultak.

Oldalainkat 8 vendég és 0 tag böngészi